• +355 69 729 2 960
  • Bulevardi Republika, Rruga Jorgo Plaku, Korçë

Rreth Nesh

Voskopoj

  • Voskopoja ishte një nga qytetet më të zhvilluara dhe më të begata në pjesën evropiane të Perandorisë Osmane midis shek. XVII dhe XVIII. Ndonëse ndodhej në një vend të izoluar në malet e Shqipërisë jugore, qyteti u ngrit për t’u bërë qendra më e rëndësishme e arumunëve. Në ditët e tij të lavdishme (1760) thuhet se kishte një popullsi që tejkalonte 60,000 dhe ishte qyteti i dytë më i rëndësishëm i Ballkanit në lidhje me popullsinë dhe prosperitetin.

Në gjysmën e dytë të shekullit të 18-të, Voskopoja u shkatërrua dhe u kthye përsëri në një fshat siç ishte fillimisht. Vjedhja e qytetit, sidomos e thesareve të saj, e dokumenteve dhe dorëshkrimeve të kishave të saj vazhdoi edhe gjatë Luftës së Parë Botërore dhe II. Voskopoja mbetet sot si një depo e bollshme e veprave të artit.

Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar

Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar ekspozon objekte historike, kulturore dhe artistike nga periudha mesjetare në Shqipëri, duke përfshirë shumë ikona fetare, objekte guri, bizhuteri dhe metale të çmuara, dru të gdhendur, tekstile dhe letra që janë një pjesë e paçmueshme e trashëgimisë kulturore të Shqipërisë. Muzeu ka një sallë ekspozite të përhershme me 200 objekte arti. Ekspozita e përhershme paraqet disa nga veprat më të mira të periudhës mesjetare në rajon. Midis këtyre veprave janë edhe ikonat e shquara të shekujve 13-14, si dhe kryeveprat e mjeshtrave të famshëm të ikonave Onagri dhe Nikola, vëllezërit Zografi dhe djemtë e tyre, mësuesi Konstandini, Onufër Qiprioti, Simoni i Adrenicës dhe vepra të tjera të artistit që kanë punuar në Shqipërinë e sotme dhe në rajonin përreth.

Pazari i Vjetër i Korçës

Qarku i Çarshisë së Vjetër është vendi më i mirë në qytet për të marrë një ide se si qyteti tregtar i Korçës duhet të ketë qenë në kohët osmane, kur tregtarët nga më larg si Rusia, Turqia, Greqia dhe Italia erdhën këtu për të blerë dhe shitur në 1000 dyqane. Stallat e rrugëve janë të grumbulluara me të gjitha llojet e mallrave, nga këpucët dhe veshjet në pjesët e makinave dhe orët, dhe nuk ka zonë më të mirë në qytet për të gjetur një meze të lehtë tradicionale të lirë të byrekut ose mishit të pjekur në skarë. Zona u dogj shumë herë gjatë viteve, por gjithnjë u restaurua. Shtëpitë e mbetura të dyqaneve janë një sfond shumë i çuditshëm për gjithë nxitjen, por shumë veta duket sikur mund të rrëzohen çdo minutë. Ejani në mëngjes ose pasdite e hershme për skenat më të gjalla.

Birraria

Birraria u krijua në vitin 1928 dhe u themelua nga një investitor italian Umberto Umberti dhe Selim Mboria si investitor lokal. Birraria prodhoi Blonde Ale Beer, Dark ale, ujë në shishe “Kristal” dhe akull. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore dhe themelimit të regjimit komunist, fabrika e birrës u bë pronë e shtetit shqiptar. Disa rindërtime dhe rinovime u bënë në vitet 1955, 1957 dhe 1965 dhe prodhimi u rrit gradualisht. Sot, birra më e mirë dhe më e vjetër konsiderohet të bëhet në Birrarin e Korçës. Për më tepër ju mund të bëni një guidë në fabrikë duke i telefonuar një ose dy ditë më parë për të organizuar një vizitë dhe provë!

Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës është i njohur për bukurinë natyrore, biodiversitetin e pasur dhe trashëgiminë kulturore. Numri i vizitorëve është më i lartë gjatë sezonit të verës, kur ata shkojnë dhe eksplorojnë ishullin e Maligradit njohur edhe si ishulli i gjarpërinjt. Kisha e Shën Marisë që daton në shekullin e 14 gjendet brenda shkëmbinjve dhe është një nga atraksionet më të mëdha në të gjithë zonën. Dy murtajë të rëndësishëm, Shën Marisë dhe Puthja e Judës janë pikturuar në muret e kishës.

Dardhe

Dardhe është një destinacion per gjatë gjithë vitit për shkak të klimës së favorshme, por numri i vizitorëve rritet gjatë sezonit të dëborës. Disa vendpushime për ski veprojnë në zonë dhe mirëpresin entuziastët e sporteve dimërore. Shpatet e Bigellit në Dardhë dhe Voskopojë janë më të mirat për skijim në Shqipëri dhe shumë të volitshme. Është gjithashtu i famshëm për ushqimet tradicionale të shijshme. Dardha eshte e njohur për byrek me dy shtresa, lakror i gatuar në kupolën e pjekjes. Pjatat karakteristike të Dardhas përfshijnë petanikët e mbushur me fasule të bardha, lakrori i përgatitur nga spërkatja e qumështit mbi shtresat, patjetat e mishit të mbështjella, kërmijtë e përpunuar, ushqimet bio si turshi, mishi i kripur ose pasterma dhe rrushi i kumbullës.